reklam
İstanbul
29 Nisan, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    27.04
  • EURO
    29.77
  • ALTIN
    1668.5
  • BIST
    7424.96
  • BTC
    29384.05$

Osmanlı etkisini tarifleyen “turquerie” teması


Osmanlı etkisini tarifleyen “turquerie” teması
TAGG kurucusu ve kreatif direktörü Gökay Gündoğdu, İlkbahar Yaz 2023 sezonunda, 17. ve 18. yüzyıllarda Avrupa’nın sanat ve kültür hayatındaki Osmanlı etkisini tarifleyen “turquerie” temasını merkezine alıyor. 


Turquerie (Türköri) deyimi Batı’nın Doğu’ya, özellikle de Türkiye ve Osmanlı İmparatorluğu’na ait gelenekler ve kültürüne karşı ilgi duyması anlamına geliyor. 16’ncı yüzyıldan beri süregelen bu eğilim giyim, resim, müzik, mimari hatta günlük yaşam gibi çok farklı alanda büyük bir etkiye sahip olmuştur. Avrupalı aristokratların Türk unsurları, giysilerinden dekorasyonlarına birçok alanda entegre etmesiyle oluşan bu tarz, 17. ve 18. yüzyıllar boyunca hızını arttırarak varlığını sürdürmüştür.

Yeni nesil kumaşlar

TAGG yeni sezonda bu detayları incelikli bir tavırla yorumlayarak hayatımıza dahil ediyor. Koleksiyon saray giyim stillerinin izini sürerken, markanın minimal karakterinden ödün vermiyor. Tarih kitaplarının sayfalarından bugüne yolculuk eden formlar yeni nesil kumaşlarla buluşuyor. 

Yeni bir yorum

“Turquerie” bu topraklardaki zengin giyim geleneğinin altını çizip etki alanının ne denli geniş olduğunu hatırlatmayı amaçlıyor. Tasarımcı Gökay Gündoğdu köklere geri dönerken geçmiş ile gelecek, maksimalizm ile sadelik arasındaki denge unsuruna önem veriyor. Bu denge, kumaş seçiminden, payet kullanımına ve renk paletine her kararda kendini gösteriyor.

Bir zamanlar Avrupa’yı etkisi altına almış bu akım, bugün yeniden canlanır mı? Saray giyimi bugüne nasıl evrilir, sokağa nasıl yansır? gibi sorularla yola çıktığını belirten Gökay Gündoğdu mintan, kaftan ve pelerine yeni yorum getiriyor. Şerbet pembesi, Antep fıstığı yeşili, açık mavi, turuncu, pudra ve nude tonlarla parlak renk paleti, oryantalist tablolarda görmeye alıştığımız formlar ve katmanlı giyim stili, tasarımcının yorumuyla bugüne uyum sağlıyor. Büyük silüetlerde kararlı ve güçlü adımlara, volanlar eşlik ediyor. Payetle süslenmiş gece elbiseleri, çağdaş bir bakış açısıyla sunuluyor. Koleksiyondaki yüksek işçilik dikkat çekiyor. 

Frankie Istanbul ev sahipliği yapıyor

Çekimlerinde de ters bir köşeden konuya farklı bir vizyon getiren koleksiyon, yüzyıllar süren bir yolculuk sonrası, bugünün sokaklarında yine varlık gösterebileceğini kanıtlıyor. Kıyafetleri mekân bağlamından kopararak, ilhamı yüzyıllar önceden, saraylardan, başka yaşam biçimlerinden gelen kıyafetleri bir otoparkta sergiliyor. TAGG ilkbahar yaz 2023 koleksiyonunun tanıtımına ise Frankie Istanbul ev sahipliği yapıyor. 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!