reklam
İstanbul
27 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    27.04
  • EURO
    29.77
  • ALTIN
    1668.5
  • BIST
    7424.96
  • BTC
    29384.05$

Moda endüstrisinde 21,2 milyar dolarlık ihracatın kahramanları ödüllerini aldı


Moda endüstrisinde 21,2 milyar dolarlık ihracatın kahramanları ödüllerini aldı
Türkiye’nin 2022’de 21,2 milyar dolarlık hazır giyim ihracatına en çok katkıyı sunan firmalara ödülleri verildi. Ödül töreninde konuşan TİM ve İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe, hazır giyim ihracatını 40 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini hatırlattı. Gültepe, “Bu hedef doğrultusunda yenilikçi, yaratıcı, küresel rekabet gücü çok daha yüksek bir moda endüstrisi inşa ediyoruz” diye konuştu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Türk moda endüstrisinin ihracatını 40 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi. Aynı zamanda İstanbul Hazır giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin de (İHKİB) başkanlığını yürüten Gültepe, 40 milyar dolarlık hedefe giden yolda tasarım ve yeşil dönüşümün kaldıraç rolü oynayacağının altını çizdi.

Türk moda endüstrisinin 2022’de 21,2 milyar dolarlık ihracatında en çok katkısı olan İHKİB üyelerine ödülleri İstanbul’da düzenlenen törenle veridi. Törende konuşan TİM ve İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe, genel ihracatta olduğu gibi hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün de geçen yıl tarihi bir başarıya imza attığını hatırlattı. “Hazır giyim Türkiye’nin DNA’sında var” diyen Gültepe, şöyle devam etti:

“Hazır giyim ve tekstil ülkemizin sanayileşmesinde, kalkınmasında ve ihracatında öncü rol üstlendi. Türkiye ekonomisi 80’li yıllarda hazır giyimle dünyaya açıldı. Türkiye ihracatta 250 milyar doların üzerine çıkabilmişse bu başarıda hazır giyimin öncü rolünün altını mutlaka çizmemiz gerekiyor. Sektör yıllarca ülke ekonomisinin ve ihracatımızın yıldızı oldu. Bugün 220’ye yakın ülke ve bölgeye hazır giyim ihraç ediyoruz. Dünyanın altıncı, Avrupa Birliği’nin üçüncü büyük tedarikçisiyiz. Moda markalarımızın 100’ü aşkın ülkede iki binden fazla mağazası bulunuyor. Bu ülkenin geçmişine damga vuran hazır giyim, gelecekte de çok daha güçlü bir şekilde var olmaya devam edecek. Biz hazır giyim ihracatımızı 40 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Bu hedef doğrultusunda yenilikçi, yaratıcı, küresel rekabet gücü çok daha yüksek bir moda endüstrisi inşa ediyoruz. Sürdürülebilir üretim, dijital tedarik ve değer zinciri temelinde sektörü küresel pazarlarda yeniden konumlandırıyoruz. Hedefe ulaşmamızda özellikle tasarım ve yeşil dönüşüm kaldıraç rolü üstlenecek.”

YEŞİL MUTABAKAT’A UYUM HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Türkiye’nin hazır giyim ve konfeksiyon ihracatının yüzde 60’ını AB ülkelerine yaptığını hatırlatan Mustafa Gültepe, bu büyük pazarda sektörün rekabet gücünü koruyabilmesi için ‘Yeşil Mutabakat’a uyumun hayati önem taşıdığını vurguladı. Gültepe, “Hazır giyim sektörümüzün Yeşil Mutabakat’a uyum sürecinin yol haritası niteliğindeki eylem planımızı ocak ayında kamuoyu ile paylaştık. Biz İstanbul’u moda merkezi Anadolu’yu üretim üssü yapmak istiyoruz. İnşallah önümüzdeki yıllarda yeşil organize sanayi bölgelerinin inşasına başlayacağız. Avrupa’nın en büyük hazır giyim fuarı IFCO ile İstanbul’u küresel moda endüstrisinin buluşma noktası haline getirdik. Bir ay önce dördüncüsünü düzenlediğimiz IFCO’da 100’ü aşkın ülkeden binlerce alıcıyı ağırladık” diye konuştu.

TÜRKİYE’Yİ İHRACATTA İLK 10 ÜLKE ARASINA ÇIKARMAK İSTİYORUZ

Türkiye’nin genel ihracatı ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Gültepe, sözlerini şöyle noktaladı:

“Sekiz ayda 165 milyar dolarlık ihracata ulaştık. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yıldönümüde inşallah 255 milyar dolar mal, 120 milyar dolar hizmet ihracatına ulaşacağız. Bu ülkenin potansiyeli çok yüksek. Yetişmiş insan kaynağımız mevcut. Avrupa gibi büyük bir pazarın yanı başındayız. Küresel ticaretteki değişim ve dönüşümü fırsata çevirebilirsek Cumhuriyetimizin ikinci yüz yılında çok büyük bir sıçrama yakalayabiliriz. TİM olarak işte bu inançla Türkiye’yi ihracatta ilk 10 ülke arasına çıkarma vizyonunu benimsedik. Tüm projeksiyonlarımızı bu vizyon ışığında yapıyoruz. Orta Vadeli Program’daki hedef doğrultusunda 2026’da 302 milyar dolarlık ihracatı hedefini ilk önemli sınavımız olarak görüyoruz.”

KILIÇKAYA: HAZIR GİYİM VE TEKSTİL TÜRKİYE’NİN KALKINMASINDA KİLİT TAŞI ROLÜNDE

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya da konuşmasında, hazır giyim ve tekstil sektörününün Türkiye’nin istihdamına ve dış ticaret dengesine önemli katkıda bulunduğunun altını çizdi. İki sektörün Türkiye’nin kalkınmasında kilit taşı rolünde olduğunu vurgulayan Kılıçkaya, “2022’de 32,4 milyar dolarlık ihracata imza atan iki sektör, 2023’te Avrupa’daki daralmadan olumsuz etkilendi. Küresel pazarlardaki daralmaya rağmen iki sektörümüz 2023’ün Ocak-Ağustos döneminde 20,2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi” diye konuştu.  

Konuşmaların ardından 56’SI platin, 100’ü altın ve 152’si gümüş olmak üzere toplamda 2 bin 275 firmaya ödülleri verildi.
 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!