reklam
İstanbul
09 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    27.04
  • EURO
    29.77
  • ALTIN
    1668.5
  • BIST
    7424.96
  • BTC
    29384.05$

Ekoteks Laboratuvar tekstil sektöründeki hizmetlerini sürdürüyor


Ekoteks Laboratuvar tekstil sektöründeki hizmetlerini sürdürüyor
Ekoteks Laboratuvar, kurulduğu 1998 yılından bu yana uluslararası geçerliliği olan bağımsız bir laboratuvar olarak tekstil sektöründeki hizmetlerini sürdürmektedir


Ekoteks Laboratuvar, kurulduğu 1998 yılından bu yana uluslararası geçerliliği olan bağımsız bir laboratuvar olarak tekstil sektöründeki hizmetlerini sürdürmektedir. Öncelikli kuruluş amacı, ihracat yapan firmalara kısa zamanda, test maliyetlerini uygun seviyelerde tutarak hizmet vermek ve tekstil ürünlerinin kalitesini istenen seviyeye yükseltip sürekliliğini sağlamak olan Ekoteks olarak son yıllarda yürütülen ar-ge çalışmalarıyla da tekstil ve ilişkili sektörlere önemli katkılarda bulunmaktadır.
Ekoteks bünyesinde, Yanmazlık, Boyutsal Değişim, Haslık ve Performans testlerinin yapıldığı Kimya Laboratuvarı, Fiziksel Dayanım ve Performans testlerinin yapıldığı Fizik Laboratuvarı, Malzeme, Elyaf içeriği tayininin yapıldığı Elyaf Laboratuvarı, Yasaklı ve Kısıtlı Kimyasalların testlerinin yapıldığı Ekoloji Laboratuvarı, Mikrobiyoloji , Hücre Kültürü (Antiviral Etkinlik Testleri) , Moleküler Biyoloji, Genetik, GDO Analizleri ve Airborne testlerini içeren Biyoteknoloji Laboratuvarı, Su ve Atık Su test analizlerinin yapıldığı Su Laboratuvarı, Oyuncak / Çocuk bakım ürünleri ve araç gereçleri ile Çakmak testlerinin yapıldığı Oyuncak Laboratuvarı, Anti statik Test Laboratuvarı, Tıbbi ve Koruyucu Ürün ve Maske
testlerinin yapıldığı laboratuvar yer almaktadır.
Ar-ge ve proje çalışmaları kapsamında birçok yeni uygulamayı geçtiğimiz iki yılda gerçekleştirmeye başladık. Sürdürülebilirliğin bir yaşam felsefesi olarak benimsenmesi gerekliliği bilinciyle Kurumsal ve Tedarik Zinciri Sürdürülebilirliği Departmanını kurduk. Sürdürülebilir kalkınma için küresel amaçlardan (SKA) 12.’ si olan Sorumlu Üretim, Tüketim mottosundan yola çıkarak, başta Tekstil ve Hazır Giyim Sektörü olmak üzere Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerde sürdürülebilir büyüme ve gelişmeye ivme kazandırmayı amaçlayan EKS308 ve EKS315 değerlendirme standartlarını geliştirdik. Standartlar alanında uzman kişilerin perspektifinden, objektif bir bakış açısı ile hazırlanmış olup Türkiye’ nin ilk
sektör bazlı kalite standardı olma özelliğini taşımaktadır. Proje kapsamında 3 İHKİB ÜRGE grubu ve bir markanın üreticileri de dahil olmak üzere 100’ den fazla işletme değerlendirilmiş ve alınan geri bildirimlere göre memnuniyet oranı %90 olarak saptanmıştır.
2018 yılında standart ve test prosedürlerinin altyapısını oluşturmaya başladığımız EKS310-ORGANİK TÜRK PAMUĞU (ORGANIC TURKISH COTTON) standardının test prosedürleri büyük oranda tamamladık. Standart uluslararası normları ve en iyi mevcut teknolojileri temel alarak Organik Türk Pamuğu’ nun tanımını yapmakta ve sertifikalandırma için kabul kriterlerini belirlemektedir. Üniversite danışmanlığı ışığında başarılı uzmanlar ile laboratuvar test sürecini tamamlanmıştır. EKS310 sertifikasının marka patenti de İHKİB iş birliğiyle alınmıştır.
Su kaynaklarının bilinçsiz kullanımının olumsuz çevresel etkileri tüm canlıların yaşam kalitesini düşürmektedir. “Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği” ülkenin yer altı ve yer üstü su kaynaklarının korunması ve en iyi biçimde kullanımının sağlanması için kirlenmenin önlenmesini sürdürülebilir kalkınma amaçları doğrultusunda gerçekleştirmek üzere hukuki ve teknik gereklilikleri de işaret etmektedir.
Ayrıca, 2014 yılında, ZDHC platformu tarafından “İmalatta Sınırlamalı Maddeler Listesi” (ZDHC MRSL) yayınlanmıştır. Ekoteks de sektörde yaşanan bu güncellemeleri takip ederek 2017 yılında Su ve Atık su Laboratuvarını kurmuş ve akreditasyon kapsamında 47 test parametresi bulunmaktadır. TÜRKAK Akreditasyonunun yanı sıra ZDHC onaylı uygulama laboratuvarı olarak da faaliyet göstermektedir.
Ekoteks salgın dönemi ile hayatımızda daha da önemli bir yer alan biyosidal ürünler, hava temizleyici cihazlar ve buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makinelerinde mikroorganizmalara karşı etkinlik testleri gerçekleştirdi. Ar-ge çalışmaları kapsamında uygulamaya alınan ve Sağlık Bakanlığı tarafından gereklilikleri belirlenmiş ekipmanların bakterisidal ve fungusidal etkinliği testlerini onaylı bir kuruluş olarak gerçekleştirmektedir.
Diğer yandan Covid-19 pandemisinin ilk yılında hızlı bir şekilde maske ve koruyucu giysi güvenlik testlerinden akredite olarak, ulusal ihracat kapasitesinin arttırılmasında ciddi katkıları olan tedarikçilerin bu alanda eksik olan test ihtiyaçlarını büyük oranda karşılamış ve halen de uygulamaya devam etmektedir.
Ekoteks Laboratuvar, kurulduğu ilk günden bu yana tüketici sağlığını ve çevreyi korumak için hizmetler sağlamaktadır. Laboratuvarımızın tüm çalışmaları Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanan 17 maddelik kalkınma amaçları ve T.C. Cumhurbaşkanlığı strateji ofisi tarafından yürütülen “Türkiye’nin 2023 ve sonrası kalkınma hedefleri” ile ilişkilidir. Ekoteks, hem sürdürülebilir işletmelere partner bir laboratuvar hem de kurumsal sürdürülebilirliğini genişleten bir laboratuvardır. Birleşmiş Milletler' in KÜRESEL AMAÇLARINA yönelik çalışmalarına da devam etmektedir.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!