reklam
İstanbul
27 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    27.04
  • EURO
    29.77
  • ALTIN
    1668.5
  • BIST
    7424.96
  • BTC
    29384.05$

TASD Başkanı Berke İçten: Çakma ayakkabının devlete yıllık faturası bir milyar dolar

TASD Başkanı Berke İçten: Çakma ayakkabının devlete yıllık faturası bir milyar dolar
Ayakkabı endüstrisi için büyük tehdit oluşturan ‘çakma’ ayakkabı üretimini 9-10 Şubat tarihlerinde Afyonkarahisar’da Ticaret Bakanlığı ile düzenledikleri çalıştayda mercek altına aldıklarını bildiren Berke İçten, “Bakanlığımızın ‘soruna sıfır tolerans ilkesi ile yaklaşılacak’ mesajı vermesi bizi son derece memnun etti” dedi.

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) tarafından 70’incisi düzenlenen AYMOD Ayakkabı Moda Fuarı başladı. Alanında Avrupa’nın en büyük organizasyonu olan AYMOD için 100’ü aşkın ülkeden yaklaşık 7 bin alıcı İstanbul’a geldi. 

TASD Başkanı Berke İçten, AYMOD’un açılışında yaptığı konuşmada Türkiye’nin yıllık 580 milyon çiftle dünyanın altıncı, Avrupa’nın en büyük ayakkabı üretim kapasitesine sahip olduğunu hatırlattı. Sektörün fiyat tutturamadığı için 2023’te pazar kayıpları yaşadığını vurgulayan İçten, ihracattaki gerilemenin Ocak ayında da devam ettiğini bildirdi. Ocak ayını geçen yılın aynı dönemine göre adette yüzde 25, değer olarak yüzde 33 ekside tamamladıklarını bildiren İçten, şöyle devam etti:

100’Ü AŞKIN ÜLKEDEN 7 BİN ALICI AYMOD İÇİN İSTANBUL’A GELDİ

“AYMOD’u ayakkabı endüstrimizin ihracatında yeniden artış trendini yakalamak için bir fırsata dönüştürmek istiyoruz. Fuarımıza yerli ve yabancı 476 seçkin firma katılıyor. Katılımcılar arasında İtalya, Yunanistan ve Çin’in de aralarında bulunduğu 9 ülkeden 50 firma yer alıyor. TASD olarak 49 ülkeden 550’ye yakın seçkin alıcının transfer ve konaklama giderlerini karşılayarak fuarımıza katılımlarını sağladık. Toplamda ise Avrupa Birliği (AB) ülkeleri başta olmak üzere 100’ü aşkın ülkeden 7 bin alıcı AYMOD için İstanbul’a geldi. İnanıyorum ki firmalarımızla ziyaretçiler arasında bir yandan mevcut ilişkiler derinleştirilirken, diğer taraftan da yeni iş birliklerinin temelleri atılacak.”

TÜRKİYE’DE YILDA 150 MİLYON ÇİFTİN ÜZERİNDE ÇAKMA AYAKKABI ÜRETİLİYOR

Ayakkabı endüstrisi ile ilgili güncel gelişmeleri de değerlendiren Berke İçten, kamuoyunda ‘çakma’ olarak adlandırılan taklit üretim nedeniyle kurallara uygun çalışan firmaların ve genel olarak sektörün büyük bir mağduriyet yaşadığının altını çizdi. Türkiye’de yıllık 150 milyon çiftin üzerinde çakma ayakkabı üretildiğini bildiren İçten, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İşin bir de ithalat boyutu var. Yurt dışından ülkemize her yıl milyonlarca çift çakma ayakkabı getiriliyor. Çakma üretim sadece sektöre değil ülke ekonomisine de büyük zarar veriyor. Vergi ve SGK primi ödemeyen bu firmalar, çalışanlarına sigorta yaptırmadıkları ve sosyal haklarını vermedikleri için iş gücünü daha ucuza mal ediyorlar. Bu durum vergisini ödeyen, SGK primini yatıran, yani kurallara uygun çalışan firmalar için haksız rekabete yol açıyor. Vergi ve istihdam kayıplarını hesapladığımızda çakma ayakkabının Türkiye’ye yıllık maliyeti en az 30 milyar lirayı, bir başka ifade ile bir milyar doları buluyor. Bütün bunlara ilave olarak çakma üretim, ülkemizin ve ayakkabı endüstrimizin yurt dışındaki imajını

olumsuz etkiliyor. Markalaşmak isteyen yerli firmalarımızın önünde de büyük bir engel oluşturan bu sorun, 9-10 Şubat tarihlerinde Afyonkarahisar’da Ticaret Bakanlığımız ile düzenlediğimiz çalıştayın iki ana gündem maddesinden biriydi. İlgili bakanlıkların yanı sıra, yargı ve mesleki kuruluşların temsilcilerinin katıldığı çalıştayda olayı bütün boyutlarıyla ele aldık. Ticaret Bakanlığımızın ‘soruna sıfır tolerans ilkesi ile yaklaşılacak’ mesajı vermesi bizi son derece memnun etti. Biz olaya her zaman pozitif tarafından bakmaya çalışıyoruz. Öncelikle çakma üretim yapan firmaların mevzuata uygun çalışmaya teşvik edilmelerinin doğru olacağını düşünüyoruz. Kayıt altına alınamayanlara karşı ise ağır yaptırımlar getirilmeli. Perakendeden başlayarak geriye doğru bir denetim zinciri oluşturulmalı. Söz konusu ürünlerin sosyal medya kanallarından satışı ve reklamlarının yapılması yasaklanmalı. Online pazar yerleri bu ürünlerin satışına veya reklamının yapılmasına aracı olmamalı. Kargo firmalarının tıpkı uyuşturucu ve silah gibi çakma ürün taşımalarını önleyecek bir düzenleme yapılmalı.”

MAHMUT GÜRCAN: AYAKKABI SEKTÖRÜMÜZÜ DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan da konuşmasında, ayakkabı endüstrisinin Türkiye’de bazı illerin sanayileşmesinde ve ihracatında önemli katkısı olduğunu söyledi. Gürcan, ayakkabının geçmişte olduğu gibi bugün de sağladığı istihdam ve yarattığı katma değerle Türkiye’nin küresel ölçekte rekabet edebildiği sektörler arasında yer aldığının altını çizdi. Ticaret Bakanlığı olarak sektörü desteklemeye devam edeceklerini vurgulayan Gürcan, şöyle devam etti:

“Bakanlığımız koordinasyonunda ve TASD organizasyonunda Afyonkarahisar’da bir çalıştay düzenledik. İki gün boyunca sektör paydaşlarımızla beraber değerlendirmelerde bulunduk. Özellikle taklit ve sahte ürünlerle ilgili mücadeleyi en ödünsüz bir şekilde devam ettirmeyi hedefliyoruz. Bu ürünlerle ilgili internetten ya da sosyal medya hesaplarından yapılan reklamların ve tanıtımların önüne geçmek için adımlar atıyoruz. Reklam Kurulumuz bu tür tanıtımlara gerekli cezai işlemi uygulayacak. En azından taklit ve sahte ürünlerin internetten ve sosyal medya mecralarından vatandaşa tanıtımının önüne geçmeyi hedefliyoruz.”

Yeşilköy’deki İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen AYMOD, 2 Mart Cumartesi akşamına kadar açık kalacak.
 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!