reklam
İstanbul
03 Mayıs, 2024, Cuma
  • DOLAR
    27.04
  • EURO
    29.77
  • ALTIN
    1668.5
  • BIST
    7424.96
  • BTC
    29384.05$

Çekirdekten zirveye başarı hikayesi


Çekirdekten zirveye başarı hikayesi
YK Yatırım Holding, USS, USS Lojistik, JobCount, Kigdaş, MyTedarik, ByPet Petrol’den oluşan şirketleriyle, ülke ekonomisine yön veren kuruluşlar arasına girmiş durumda. Vizyonerlik rüzgarını arkalarına alarak, önlerine çıkan engelleri aştıklarını söyleyen YK Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Yalçınkaya, Tek Stil Dergisi’ne samimi açıklamalarda bulundu. 



RÖPORTAJ: Murat Çetin

YK Yatırım Holding A.Ş. şirketinde Yönetim Kurulu Başkanlığına uzanan başarı hikayenizin dünü ve bugününü sizden dinlemek isteriz.

Uludağ Üniversitesi’nden makine mühendisi diplomasıyla mezun oldum. Ama hayatım hep ticaretle geçtiği için, mühendislik yapmam mümkün olmadı. Rahmetli babam, otomotiv yedek parçası üretimi ve satışıyla iştigal ettiği için, makine mühendisliğini tercih etmiştim. Hayat, koşullar bizi başka bir tarafa itti. Uzun yıllar Ankara'da toptan temizlik ürünleri satışı ve organizasyonuyla ilgilendim. Sonrasında 2007 senesinde, tekrar İstanbul'a döndüm. 2009 senesinde kargo-lojistik sektörüyle tanışınca o güne kadar sektör için dünyada denenmemiş bütün modelleri test ederek, ülkemizde yeni bir iş modeli ortaya koyduk. Aynı zamanda kargo-lojistik sektörü içerisinde iyi bir servis sağlayıcı olduk. Sektördeki şirketlerin ihtiyaç duyduğu dış kaynaklarla ilgili bütün işleri gerçekleştiriyoruz. İnsan kaynağı sağlamak, depo, depo yönetimi, yükleyici ve benzeri ekipman ihtiyaçlarının yanı sıra, çekici, dorse, konveyör bant işletilmesi gibi birçok konuda, birçok başlıkta iş yapıyoruz. 
Tesislerin güvenliği için teşhis hizmeti veren bir şirketimiz de var. İş güvenliği sağlığı ilgili şirketimiz var. Sanayi ve endüstri kuruluşlarına iş güvenliği ve sağlığı hizmeti  de veriyoruz. Ayrıca; Avrupa'ya otomotiv yan sanayiiyle ilgili üretim yapan alüminyum basınçlı döküm üretimi yapan Döksan ve hava-fren kompresörlerinde dünyada bir patenti bulunan Dabco Armas markasıyla da hava ve fren sistemleri yapıyoruz. Az önce kargo-lojistik işimizden de bahsetmiştim. Bu sektörde hızlı teslimatta yaklaşık 2 bine yakın arkadaşımızla çalışıyoruz. Yaklaşık bin 500 motokurye ve 500’ün üzerinde panelvan aracımızla şehir içi teslimatlar gerçekleştiriyoruz. Bildiğiniz gibi koronavirüs salgını döneminde hızlı ve temassız teslimat büyük önem kazandı. Bu pazarda çok ciddi bir büyüme gerçekleşti. Yazılım dünyasıyla, hızlı ve temassız teslimat bir araya geldi. Süper app dediğimiz uçtan uca tek bir aplikasyon içerisinde birçok işi yapabildiğiniz bir mecra oluştu. Biz de buradaki dünyayı gördüğümüz için salgın öncesinde bu kulvarla ilgili çalışmalara başlamıştık. Pandemiyle birlikte işler bizim tahmin ettiğimizden de hızla büyüdü. 2 yılda hedeflediğimiz rakamlara 3-4 ayda ulaştık. 

Kuruluşumuz, isminden de anlaşılacağı gibi birçok sektörde faaliyet gösteriyor. Ana başlık olarak bakarsak 3 tane ana kolumuz var. Hizmet, bilgi teknolojileri ve sanayi-endüstri. 6 bin çalışanımızın bulunduğu 14 şirketle 42 ilde faaliyetlerimize devam ediyoruz. 6 bin çalışan, istihdam noktasında çok yüksek bir rakam ama bizim hedefimiz 2022'de çalışan sayımızı 8-10 bine çıkarmak. 

Bize, yatırım hedeflerinden de bahseder misiniz?

Micro dağıtım ile ilgili yatırım planımız var. Elektrikli bir araç ürettik. Motosiklet olarak kullanmayı düşünüyoruz. Motosikletle, kurye olarak çalışan arkadaşlarımızın iklim şartlarından olumsuz etkilendiğini gördük. Bu olumsuzluktan etkilenmeyecekleri ve çevreye de duyarlı elektrikle çalışan motosiklet ölçülerinde bir araç tasarladık. Şu anda gösterime çıktı. Herkes tarafından çok beğenildi. Tasarım aşamasını bitirip test aşamasına geçtik. Haziran ayı gibi testlerimizi de tamamlamış olacağız. Aracımız otomotiv dünyasında tescillendi. Testlerin tamamlanmasının ardından trafikte görebileceğiniz bir araç olacak. 

YK Holding, dediğim gibi yatırım holdingi. Sürekli yenilikçi inovatif işlere destek olup, orada yatırımlar yapıp onları geliştirmeye yönelik işler yapıyoruz. Bizim şu anda ilk hedefimiz tamamen sanayi, endüstri ve üretimi güçlendirecek yeni adımlar atmak. Döksan için bir projemiz var. Şu anda TAYSAD Organize’de Şekerpınar'da fabrikamız var. Alüminyum basınçlı döküm otomativ yan sanayi, uçak sanayi, savunma sanayi ve beyaz eşya sanayi alanlarına yedek parça üretiyoruz.

Alüminyumla yapılabilecek tüm malzemeleri yüksek basınçla ergitilmiş madenden onun şekillendirilmesi ve ona bir mühendislik katıyoruz. Döksan için 2023 yılında 2 yeni tesis daha kurmayı planlıyoruz. Dünyada bu pazarındaki payımızı artırmak istiyoruz. Avrupa’ya çalışıyoruz. Özellikle de Almanya’ya iş yapıyoruz. Hedefimiz İspanya, Fransa, Avusturya, Polonya ve Macaristan gibi Avrupa'daki ülkeleriyle de çalışmak istiyoruz. Kanada ve Amerika tarafı satış dünyasında ihracat yapmayı planladığımız ülkeler arasında.

Dabco Armas markası aslında dünyaca bilinen bir marka. Ama Dabco’yu biz almadan önceki yönetim, onu kenarda tutup gereken değeri göstermemiş. Biz şimdi orada yeni kalıplar ve yeni mühendislik işleri yaparak ürün gamını geliştirerek dünya piyasasında yeniden hak ettiği değeri görmesini istiyoruz.

Bilgi teknolojileri şirketimize gelecek olursak; iş yazılımları, artık şirketlerin vazgeçilmezi oldu. Biz de burada her sektöre spesifik yazılımlar yapıyoruz.
Aynı zamanda donanımsal ürünleri, şirketlerin finansal kaynaklarını çok fazla kullanmadan taksitle çok uzun vadede alabilme imkanı sağlayacak iş modelleri ürettik. Her şirketin ihtiyacı olan hem yazılım, hem de donanımsal bütün gereksinimini karşılamaya çalışıyoruz. 

Hizmet sektöründe, bahsettiğim gibi kargo-lojistik tarafı çok ağırlıklı olsa da sanayi endüstri tesisleri içerisindeki üretim, üretim destek, depo, depolama depo lojistiği, barkod-barkod sistemi gibi benzeri tedarikte ve üretimde verimliliğe katkı sunacak inovatif işler yapıyoruz. Yeni 2-3 projemiz var. Bunların üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. 


YALÇIN YALÇINKAYA KİMDİR?

Şanlıurfalı bir ailenin evladı olarak, 1974 yılında İstanbul'da doğdu. İlk ve orta öğretimini İstanbul’da tamamladıktan sonra, Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nden mezun oldu. Baba mesleği olarak, otomotiv yedek parça imalat ve satışıyla başlayan iş hayatı, günümüze kadar bir başarı hikayesi olarak devam etti. Yalçın Yalçınkaya, Malatya’daki çocukluk yıllarından bahsederken “Kayısı çekirdeği alıp satarak başlayan bir tüccarlığımız var. Malatya Şire Pazarı’nda, uzun zamanlarım geçti. Acı-tatlı çekirdek alıp satardım. İslim damında çok yatmışlığım var.” ifadelerini kullanıyor.  

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!