reklam
İstanbul
09 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    27.04
  • EURO
    29.77
  • ALTIN
    1668.5
  • BIST
    7424.96
  • BTC
    29384.05$

5 kıtadan 30 bin alıcıyı ağırlayacak | 2024'te ihracat destekleri daha çok artacak

5 kıtadan 30 bin alıcıyı ağırlayacak | 2024'te ihracat destekleri daha çok artacak
Avrupa'nın en büyük hazır giyim fuarı olma özelliği taşıyan İstanbul Hazır Giyim ve Moda Fuarı’nın (IFCO) dördüncüsü başladı. 5 kıtadan 30 bin alıcıyı ağırlaması beklenen fuarın açılışında konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, tekstil ve konfeksiyonun Türkiye için hayati bir sektör olduğunu söyledi. Bolat, "2024'te ihracat desteklerini daha fazla artıracağız" dedi.

Türk moda endüstrisinin küresel ölçekteki prestij organizasyonları arasına giren İstanbul Hazır Giyim ve Moda Fuarı’nın (IFCO) dördüncüsü başladı. 5 kıtadan 30 bin alıcıyı ağırlaması beklenen fuar, Avrupa'nın en büyük hazır giyim fuarı olma özelliği taşıyor. Fuarın açılışında konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, tekstil ve konfeksiyonun Türkiye için hayati bir sektör olduğuna vurgua yaparak, "Biz daima bu sektörün, bütün üretimin ve yatırımın yanında yer alacağız. İşçimizin, esnafımızın, çiftçimizin, emeklimizin tacirimizin yanında olduğumuz gibi ihracatçılarımızın, sanayicilerimizin de yanında her zaman, 7 gün 24 saat yer alacağız, onlar için, ülke ekonomisini güçlendirmek için çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

İHRACATÇIYA DESTEK SÜRECEK

Ticaret Bakanı Bolat, göreve geldikten sonra Türk Eximbank tarafından ihracatçılara yönelik kredileri açtıklarını anımsatarak, bu gelişmeden sonra özel bankaların kredi faizlerini bir gecede yüzde 48'lerden yüzde 25'lere düşürdüğünü anlattı. Bu gelişmenin, bir adımın çarpan etkisinin nasıl olumlu faydalar sağladığına örnek olduğunu dile getiren Bolat, şu ifadeleri kullandı: "Bunun yanında Merkez Bankamız iç taleple alakalı olarak enflasyonla mücadele çerçevesinde biraz talebi baskılayan kredi hacimlerini yavaş yavaş biraz geri çekmeye çalışan politika izlerken ihracatçılara reeskont kredilerini 5 kat arttırdı. Günlük limiti 300 milyon liradan 1,5 milyar liraya çıkardı. Bunun 1 milyar lirası Eximbank, 500 milyon lirası bankalar kanalıyla tahsis edilecek. Biz de bakanlık olarak ihracat desteklerimizi sonuna kadar sizlerin istifadesine sunacağız. 2024 bütçesinde ihracat desteklerinin çok daha fazla artması için gayretimiz sonsuz. Bunu da başaracağız."

FUAR TÜRK TEKSTİLİNİN DAHA İYİ TANITILMASINA KATKI SAĞLAYACAK

Bakan Ömer Bolat, bugün artık "Türk malı, Türk ürünü" dendiği zaman bir Avrupa ve dünya markasından bahsedildiğini belirterek, tekstilde ve konfeksiyonda artık Avrupa'da 3'üncü, dünyada 7'nci sırada olduklarını söyledi. Tekstil, gıda ve konut sektörlerine insanlığın her daim ihtiyaç duyduğunu anlatan Bolat, şöyle devam etti: "Dünyada 'Türk malı, Türk konfeksiyonu, Türk halısı, Türk ev tekstili, Türk perdesi, Türk havlusu, Türk pamuk ipliği kumaşı' kavramlarını dünyaya nakşettiniz, mal ettiniz. Bu vesileyle istihdamda da çok önemli bir rolü olan bu sektörü her zaman desteklemeye devam edeceğiz. Bu fuar; İstanbul'un Avrupa'nın moda merkezi olması; Türk konfeksiyonunu, Türk tekstilini, Türk halısını, ev tekstilini daha iyi tanıtması için büyük bir vesile fırsat olacaktır."

“DÜNYA ÇAPINDA BİR FUAR HALİNİ ALIYORUZ"

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç de hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün rekabetçiliğini koruyabilmesi için markalaşmadan, tasarımdan, katma değerli üretim ve donanımlı insan gücünden taviz vermemesi gerektiğini söyledi. İHKİB'in her yıl 2 kez düzenlediği IFCO ile sektörü diri tuttuğunu dile getiren Avdagiç, "Çeşitli alanlarda oluşabilecek tereddütleri anında tespit ederek ortadan kaldırılması için öncülük yapıyor." diye konuştu. Avdagiç, "Hazır giyimde parça parça yapılan fuarları tek çatı altında birleştirdik. Böylece Türkiye'nin çok büyük bir ihraç kalemi olan hazır giyim sektörünün dünya çapında bir fuara sahip olması fikrini adım adım hayata geçiriyoruz. Bu fuar yıl geçtikçe moda ve hazır giyim dünyasının referans fuarı haline gelmeye devam edecektir." açıklamasında bulundu.

"MADE İN TÜRKİYE ALGISINI DAHA DA GÜÇLENDİRMELİYİZ"

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, hazır giyim ve tekstil sektörlerinin 32 milyar dolarlık ihracat yaptığını belirterek, şunları kaydetti: "Orta vadede hazır giyimde 40, tekstilde 20 olmak üzere 60 milyar dolarlık ihracat hedefliyoruz. Üretimde marka kimliğimizle, tasarım gücümüzle, yetişmiş insan kaynağımızla, markalarımızla, bu potansiyele sahibiz. Yüksek katma değer yaratma ve markalaşma yönünde atılacak her türlü adım, ihracatımıza pozitif yansıyacaktır. Fuar katılımları, ticaret ve alım heyetleri organizasyonlarıyla pazar çeşitliliğimizi artırmanın yollarını arıyoruz. Ve elbette Made in Türkiye algısını daha da güçlendirmemiz gerekiyor."

DÜNYA MODA ENDÜSTRİSİNİN BULUŞMA NOKTASI

İHKİB Başkan Yardımcısı Mustafa Paşahan ise sektörün 30 yılık hayalini gerçekleştirdikleri bu yolda IFCO'yu Türkiye'nin markası haline getirdiklerini belirterek, bundan önceki 3 organizasyonda büyük başarıya imza attıklarını söyledi. İlk 3 etkinlikte 100'ün üzerinde ülkeden 50 bin ziyaretçi ağırladıklarını dile getiren Paşahan, "Uluslararası fuarlar takvimine giren IFCO kısa sürece moda endüstrisinin buluşma adreslerinden biri haline geldi. Bu fuar, Anadolu'yu üretim merkezi yapma noktasında bir kilometre taşı oldu. Bugün 100'ün üzerinde ülkeden binlerce ziyaretçiyi ağırladığımız için çok mutluyuz." diye konuştu

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!