© TEK STİL DERGİ

Türkiye’nin demir çelik ve demirdışı ihracatında zirve İtalya’nın

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 28-29 Nisan 2025 tarihleri arasında İtalya’yı resmi ziyareti vesilesi ile DEİK organizasyonunda düzenlenen Özel Sektör Heyetine Ege Demir ve Demirdışı Metalle İhracatçıları Birliği adına Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ertan katılım sağladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ile temaslarda bulunduğu program kapsamında 29 Nisan tarihinde İtalyan firmalar ile özel sektör heyetinde yer alan firmalarımız arasında ikili iş görüşmeleri gerçekleştirildi. 

Türkiye’nin demir çelik ve demirdışı metaller ihracatında, İtalya 2025 yılı itibariyle en çok ihracat yapılan ülke konumuna yükseldi. Uzun yıllardır en fazla ihracat yapılan pazar olan Almanya’nın yerine, İtalya’nın geçmesi, Türkiye-İtalya ilişkilerinde önemli bir dönüm noktasını işaret ediyor.

İTALYA’NIN YÜKSELEN PAZAR PAYI

2025 yılının ilk çeyreği itibariyle Türkiye’nin demir çelik ve demirdışı metaller ihracatında İtalya, Almanya’yı geride bırakarak zirveye oturdu. Türkiye’nin İtalya’ya yaptığı ticaretin en büyük sektörü arasında çelik, çimento ve demir-çelik ürünleri bulunuyor. İtalya, Ege Bölgesi’nden yapılan ihracat açısından Fas ve Almanya’nın ardından üçüncü en büyük pazar olarak öne çıkıyor. Profil, inşaat aksamı ve filmaşin gibi ürünler, en çok ihraç edilen malzemeler arasında yer alıyor.

40 MİLYAR DOLARLIK HEDEF

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İtalya Başbakanı Meloni ile gerçekleştirdiği görüşmede, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 40 milyar dolara çıkarılması hedeflendi. Ticaretin daha da geliştirilmesi için özellikle Avrupa Birliği’nin demir çelik ürünlerine uyguladığı kotaların kaldırılması, ihracatçılar tarafından güçlü bir şekilde talep ediliyor. Ayrıca vize esnekliği sağlanması da diğer önemli bir talep olarak öne çıkıyor.

TİCARETİN YENİ DÖNEMİ: YEŞİL ENERJİ VE DİJİTAL TEKNOLOJİLER

Ertan, İtalya ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin daha geniş bir alana yayılmasını bekliyor. İki ülkenin, yeşil enerji, dijital teknolojiler, akıllı şehirler ve uzay teknolojileri gibi alanlarda kurulacak ortaklıklar sayesinde karşılıklı fayda sağlayabileceği ifade ediliyor. Ticaretin potansiyeline ulaşabilmesi için gümrük birliğinin küresel ekonomik koşullara uygun şekilde güncellenmesi gerektiği de dile getirildi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER