
İran’ın Kararı Dünya Enerjisini Tehdit Ediyor: Petrol 30 Dolar Artar
DünyaDIŞYÖNDER Başkanı Dr. Hakan Çınar, İran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapatma kararı sonrası petrol fiyatlarında 30 dolara kadar artış yaşanabileceğini belirtti. Petrol ve doğalgazda büyük oranda dışa bağımlı olan Türkiye için bu gelişme enflasyon, cari açık ve navlun maliyetleri açısından ciddi tehditler içeriyor.
İran Meclisi’nin Hürmüz Boğazı’nı kapatma kararı, küresel enerji dengelerini ve dış ticareti tehdit ediyor. Dış Ticarete Yön Verenler Derneği (DIŞYÖNDER) Başkanı Dr. Hakan Çınar, bu kararın uygulamaya geçmesi halinde Brent petrolün varil fiyatının 30 dolara kadar yükselebileceği uyarısında bulundu.
ENERJİ ARZININ KALBİ TEHDİT ALTINDA
Dr. Çınar, Hürmüz Boğazı’nın dünya enerji arzı için kritik öneme sahip olduğunu vurguladı:
“Dünyada üretilen petrolün %25’i ve doğalgazın %20’si bu dar geçitten taşınıyor. İran’ın kararı, yalnızca Orta Doğu değil tüm dünyayı etkileyecek büyüklükte bir krizin kapısını aralayabilir. Taşıma sigortaları, navlun fiyatları artar, enflasyon tırmanır.”
TÜRKİYE’YE ETKİSİ: ENERJİDE ZAMLAR, İTHALATTA RİSK
Petrolde %90 dışa bağımlı olan Türkiye için bu durumun ciddi sonuçlar doğuracağını belirten Çınar, şu uyarılarda bulundu:
“Enerji maliyetlerindeki artış, Türkiye’de enflasyonla mücadeleyi zorlaştırır. Rafinerilerimiz Basra Körfezi’nden gelen tanker trafiğine bağımlı. Cari açık büyür, üretim maliyetleri artar. Navlun fiyatlarının yükselmesi dış ticaretimizi olumsuz etkiler.”
İHRACATTA FIRSAT DOĞABİLİR Mİ?
Tüm olumsuzluklara rağmen bazı ihracatçılar için avantajlı bir tablo da doğabilir:
“Hürmüz’ün kapanması ve Çin’in ithalatında yaşanacak gecikmeler, Batılı şirketleri Türkiye gibi yakın tedarikçiye yöneltebilir. Ancak bu fırsatı değerlendirmek için üretim zincirinde aksama olmamalı.”
İlginizi Çekebilir